Vergeet je oude artikelen niet te verbeteren!
Vergeet je oude artikelen niet te verbeteren!

Als je al wat langer blogt heb je waarschijnlijk al behoorlijk veel artikelen online staan. Kijk je daar nog weleens naar om? Het antwoord is waarschijnlijk nee, en dat begrijp ik maar al te goed. Na het publiceren van een artikel raakt het namelijk al snel in de vergetelheid. Zonde! Want het kan echt lonen als je ook die oude artikelen zo nu en dan aandacht geeft.

Waarom?!

Jij kijkt waarschijnlijk niet meer om naar al die oude artikelen, maar je bezoekers wel. Zij kunnen namelijk via allerlei verschillende artikelen op je blog komen, dus ook via die hele oude. Dat is natuurlijk alleen maar goed, mits die oude artikelen er ook voor kunnen zorgen dat iemand je blijft volgen. Is dat eigenlijk wel het geval? Waarschijnlijk zijn jouw eerste artikelen een stuk minder goed dan de artikelen die je nu schrijft. Logisch, want hoe langer je blogt hoe beter je wordt. Maar het zou zonde zijn als het eerste artikel dat iemand van jou lees, een oud artikel is dat lang niet zo goed is als de artikelen die je tegenwoordig schrijft. Misschien knappen ze wel af op de kwaliteit en verlaten je blog zonder de rest te lezen.. dat willen we niet!

Daarom kan ik je aanraden om af en toe je oude artikelen na te lopen en te controleren. Dit is meer bedoeld voor de bloggers die al een langere tijd bloggen, al kan het voor beginnende bloggers ook geen kwaad om af en toe kritisch terug te kijken. Hieronder heb ik een aantal punten opgesomd die je kunt gebruiken tijdens het nalopen van je oude artikelen. Het is absoluut niet nodig om in één keer al je artikelen na te lopen. Verspreid het over een periode en plan een aantal momentjes in waarop je een klein aantal artikelen per keer controleert.

1. Spel- en taalfouten

Ha, dit is ook een goede voor mij. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe makkelijk sommige foutjes in mijn teksten glippen. Ik ben vaak blind voor mijn fouten. Fouten die tijdens het schrijven niet opvallen, maar weken daarna overduidelijk zijn. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om je oude artikelen eens met een frisse blik te bekijken, en de eventuele spel- en taalfouten eruit te vissen.

2. De inhoud

Klopt de inhoud van je artikel eigenlijk nog wel? Is het logisch wat je zegt? Is het up-to-date? Hoef je je niet te schamen voor de inhoud? Wellicht dat je vroeger ergens je mening over hebt gegeven, waar je je tegenwoordig totaal niet meer in kunt vinden. Of persoonlijke informatie die je toch liever niet meer met iedereen wilt delen. Ergens niet blij mee? Veranderen die handel! Of gewoon het artikel offline halen, dat kan natuurlijk ook.

3. Linkjes

Heb je linkjes verwerkt in het artikel? Check dan even of ze nog werken. En wellicht dat je inmiddels nieuwe linkjes naar andere artikelen kunt toevoegen. Zelf verwerk ik in vrijwel ieder artikel een linkje naar een andere, zodat ik bezoekers langer kan vasthouden. Goed voor je paginaweergaven en je bouncepercentage. See what I did there? 😉 Het kan echt lonen om je oude artikelen te voorzien van nieuwe linkjes.

4. SEO

Ben je al vanaf het begin goed bezig met SEO? Dan hoef je daar geen aandacht aan te besteden, ik denk dat het voor de bloggers niet het geval is. 🙂 Zorg dat je je tekst netjes opdeelt in koppen, optimaliseer je afbeeldingen en loop alles even na met een SEO plugin, bijvoorbeeld die van Yoast. Kleine moeite, en het resultaat kan enorm zijn. En vergeet niet te controleren of je overal wel netjes de regels van nofollow links toepast.

5. Regeltjes en wetten

Ook daar heb je mee te maken als blogger, maar don’t worry het is niet zo ingewikkeld. Gebruik geen afbeeldingen en teksten zonder toestemming en vermeld overal netjes de bron, dan zit je eigenlijk al goed. Wil je hier meer over weten? Dan kan ik je de blog van Charlotte aanraden.

Dat was het wel zo’n beetje! Het is best een grote klus als je al veel artikelen online hebt staan, maar het kan de kwaliteit van je blog drastisch verbeteren? Resultaat? Meer bezoekers bijvoorbeeld. 🙂 Succes!

Afbeelding: BigStock

15 gedachten over “Vergeet je oude artikelen niet te verbeteren!”

  1. Sjoukje - meergeldminderstress

    Hele goede tips weer! Ik blog natuurlijk nog niet zo heel lang, maar heb toch al weer bijna 100 artikelen live staan. Ik schrok er zelf laatst van.
    Heel veel spelfouten maak ik niet, maar typefouten en woordfouten (dat er letterlijk het tegenoverstelde staat van wat ik bedoelde!) wel. En ik tagde ook slecht in het begin.
    Ik zie er nu al tegenop, omdat het er zoveel al zijn. Misschien moet ik me voornemen om er elke dag 1 te herzien of zo… tips hiervoor?

  2. Goed om te weten! Ook ik had hier nog niet echt bij stilgestaan, maar het kan inderdaad wel een belangrijk verschil maken als je oude artikelen een update geeft.

  3. Malou | Blonde Blossom

    Ik had hier niet echt bij stil gestaan, ben er eigenlijk ook te lui voor… Toch klinkt het goed, ik zal het zeker gaan doen! X

  4. Ilona Wielinga

    Sinds ik heb ontdekt hoe het precies zit met de no-follow linkjes ben ik dagelijks bezig met oude artikele langs lopen om linkjes aan te passen en direct de tekst nog even door te lezen

  5. Toevallig heb ik laatst al mijn artikelen SEO proof gemaakt, en helemaal nagelezen. Wat een klus hahaha, maar ik merk wel dat het iets heeft gedaan voor mijn blog

  6. Dit staat echt al maanden op mijn to-do-lijstje…
    Ik heb bijvoorbeeld nog oude artikelen zonder subkopjes of afbeeldingen. Of waarvan de uitgelichte afbeeldingen qua formaat niet aangepast zijn (en dat is niet mooi als je bijvoorbeeld op een tag artikelen zoekt).

  7. Daar heb je wel echt een punt inderdaad! Wij bloggen pas drie maanden dus het is nog niet echt aan de orde, maar ik ga dit zeker onthouden want het is wel erg belangrijk.

  8. Hoi Anouk, wat een fijn artikel! Ik vroeg me af, hoe kun je een download knop in je artikel zetten zodat mensen een 'free printable' kunnen downloaden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *